Od 2020. opasan otpad će se zbrinjavati u Srbiji

Srbija ima promet od milion tona otpada godišnje, od čega dva odsto čini „opasni otpad„, koji će od 2020. godine morati da se zbrinjava u zemlji umesto u inostranstvu, rekao je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Siniša Mitrović.

On je na konferenciji za novinare u PKS, o značaju sandardizacije u industriji otpada Srbije, istakao da zbrinjavanje opasnog otpada u Srbiji mora biti u skladu sa evropskim integracijama, i da država što pre mora da počne sa rešavanjem tog problema.

„To nije nikakav bauk, sav otpad koji se proizvede u zemlji mora u njoj biti i zbrinut i što pre počnemo pre ćemo završiti. Ti problemi se moraju rešavati, a ne gurati iza zgrada“, dodao je Mitrović.

On je objasnio da zbrinjavanje otpada u inostranstvu predstavlja velike troškove za industriju Srbije.

„Moramo shvatiti da otpad nije djubre, otpad je resurs“, naglasio je Mitrović i dodao da Srbija izgubi 50 miliona evra godišnje bacajući materijal koj bi mogao da se reciklira.

opasan-otpad

On je objasnio da se u skladu sa rešavanjem tog problema mora uvesti obavezna standardizacija u industriji otpada i izdavanje sertifikata kompanijama, koji potvrdjuju da će sekundarne sirovine biti iskorišćene.

Savetnik predsednika PKS je naveo podatak da u Srbiji samo četiri odsto kompanija poseduje različite sertifikate, sto je prema njegovim rečima nedovoljno za konkurentnost na stranom tržištu.

„Kada želite da plasirate neki proizvod u velikom trgovinskom lancu, onda vam se traži da iznesete kompletnu strukturu tog proizvoda, dokažete kako je nastao, koliko energije utrošio, kakvu ambalažu koristi, koliko tu ima recikliranog materijala, to su zahtevi koje naša industrija što pre mora da shvati“, naglasio je Mitrović.

Izvor: zelenasrbija.rs

Recikliramo električne uređaje

Ukoliko imate električne uređaje za reciklažu pozovite nas na 0800085085 ili popunite prijavni formular sa svojim podacima na linku Besplatan odvoz elektronskog otpada i naša služba za sakupljanje će vas kontaktirati.

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način