Novogodišnja jelka od e-otpada

Vreme praznika je uvek i vreme kupovine poklona. Zbog velikih popusta i novogodišnjih akcija, lako nas zahvata praznično-potrošačka groznica, te se većina nas opredeljuje da sebi ili dragoj osobi pokloni neki gedžet ili nešto skuplji uređaj. Sa druge strane, ima i onih koji koriste novogodišnje i božićne svetkovine da bi skrenuli pažnju na ekološki i zdravstveni rizik gomilanja e-otpada. U tu grupu spadaju vlasnici jedne male prodavnice elektronike u Vijetnamu.

Kako bi ukazali na opasnosti koje donosi narastanje količine e-otpada, radnici Westcom Electronics-a u vijetnamskom gradu My Tho pune dve nedelje su pravili jedinstvenu jelku koristeći samo odbačene mobilne telefone. Impresivna jelka je dostigla visinu od 4.5 m, a da bi se podigla, „potrošeno“ je više od 2500 telefona.

Ovo je samo jedan od primera dobre prakse reciklaže „naviše„. Ukoliko želite da doprinesete redukciji e-otpada na ovaj praznični način, ne morate da pokrenete megalomanski projekat poput Vijetnamaca. Možete probati da napravite od starih matičnih ploča ukrase za jelku ili da ispletete od dotrajalih kablova i manjih kompjuterskih komponenti božićni venac.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način