Novine u reciklažnoj industriji: biorazgradivi materijali

Tehnologija proizvodnje biorazgradivog materijala svakodnevno napreduje, a novine se rapidno prihvataju i primenjuju u proizvodnji, medicini i pakovanju proizvoda. Poznato je da biorazgradiva plastika već donela veliki ekološki pomak i benefit. Ali, šta je sa elektronskim i električnim aparatima? Da li smo još uvek daleko od primene biorazgradivog materijala u procesu proizvodnje elektronskih uredjaja i njihovih komponenti? Iako će većina imati tendenciju da odgovori potvrdno na ovo pitanje, činjenica je da se ekološka revolucija u elektronskoj industriji dešava danas. Kako bismo Vam to i dokazali, predstavljamo Vam tri biorazgradiva e-proizvoda.

1. Baterije

Naširoko je poznato da neodgovorno i nepropisno odlaganje dotrajalih baterija može trajno zagaditi okolinu. Kod nesavesnog bacanja baterija uvek postoji opasnost da će ispustiti toksične materije poput litijuma, kadmijuma i merkura.
Svesni ove činjenice, naučnici su otpočeli da rade na otkriću biorazgradive baterije. Upravo je prošle godine tim australijskih istraživača uspeo da proizvede biorazgradivu elektrodu, koja se može potpuno razgraditi u vodi u roku od 45 dana.

2. Mobilni telefon

Još 2009. godine, Sprint i Samsung su se udružili kako bi kreirali biorazgradivi mobilni telefon. Misija je delimično uspela; ove dve kompanije su izbacile na tržište mobilni telefon čija je futrola bila napravljena od biorazgradive plastike.
Danas, naučnici pokušavaju da odu korak dalje. Na Univerzitetu u Mizuriju, profesorka Sučismita Guha je uspela da proizvede telefon koji je 85% biorazgradiv. Interesantno je da se tehnologija proizvodnje biorazgradivog telefona zasniva na korišćenju kukuruznih vlakna.

3. Poluprovodnik

Najskorašnje otkriće naučnice i inovatorke Ženan Bao jeste „zeleni“ poluprovodnik. Naučnica Bao je prošle godine uspela da napravi poluprovodnik koji je se može razgraditi u slabim kiselinama poput sirćetne. „Zeleni“ poluprovodnik je napravljen od metala, koji je manje štetan za okolinu od zlata, dok se čitava struktura raspada na ekološki bezopasne komponente.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način