Novi E talas

Savremeni uredjaji dizajnirani su na taj način da budu svima raspoloživi i lako zamenjivi, te ćemo umesto da ih popravimo, uvek pre posegnuti za kupovinom novog.

Nepotrebni uredjaji brojnošću prevazilaze tek nastale i njima je potrebno naći odgovarajuće mesto. Odbačeni e otpad je najbolje reciklirati ali je zbog količine otpada tempo recikliranja veoma usporen.

Na sreću, novi talas dizajna donosi na tržište uredjaje koji su napravljeni od eko-održivih materijala. Ove uredjaje često mogu lako da poprave krajnji korisnici, njihove matične ploče mogu se rastvoriti u vodi, a možete ih zameniti i na automatu.

Evo nekih od inovacija iz e sveta, koje će, nadamo se, smanjiti količinu e otpada:

1. Matična ploča koja se rastvara u vodi i oslobadja komponente koje se mogu ponovo upotrebiti

Elektronske komponente nisu biorazgradive, uprkos brojnim pokušajima inženjera da razviju ekološke verzije. Tim istraživača u Nacionalnoj fizičkoj laboratoriji Velike Britanije prišao je najbliže rešenju stvajući matičnu ploču koja se rastvara u vrućoj vodi. Uredjaj se topi nakon što je potopljen, ostavljajući 90% svojih otpornika i kondenzatora dostupnih za ponovno korišćenje. U poredjenju sa tradicionalnom matičnom pločom, koja spašava samo dva posto elektroničkih komponenti, ovo je veliki napredak u smanjenju e-otpada.

2. Google LEGO Ara smartphone (Google-ov modularni pametni telefon)

Google-ov modularni pametni telefon se sastoji od pojedinačnih modula koji se mogu menjti tako da ga možete popraviti ili nadograditi umesto da kupite novi. Google je dizajnirao šest različitih modula koji se kreću zajedno kao LEGO kocke, svaka sa svojom posebnom funkcijom. Očekuje se da će telefon sledeće godine biti u prodaji.

3. Appleov brzi robot za reciklažu iPhone-a

Apple, tehnološki gigant zastupljen sa skoro milijardu uredjaja širom sveta, razvio je robota zvanog Liam koji rasklapa stare iPhone-ove, kako bi komponente mogle da se ponovo koriste. Liam ima sposobnost da brzo rasklapa mobilne telefone i to je jedan od načina na koji Apple radi na smanjenju uticaja visokotehnološkog svijeta na životnu sredinu.

4. EcoATM trguje gotovinom za neželjene uredjaje

U svetu elektronskih uredjaja za jednokratnu upotrebu, skoro svi koje poznajete imaju stari telefon sa kojim ne znaju šta će. EcoATM nudi jedno pametno rešenje prihvatajući neželjenu malu elektroniku u zamenu za gotovinu. U suštini, ecoATM pomaže Vam da prodate svoj stari telefon, tablet ili MP3 plejer, za prosečnu cijenu od oko 25 dolara. Sa sedištem u Kaliforniji, kompanija već ima 350 atm-a (automata) u 24 države, tako da je prilično lako pretvoriti svoj neželjeni gadžet u keš.

5. 3D štampač izgrađen od recikliranih komponenti

100 USD 3D štampač je napravljenj u potpunosti od e-otpada. Kodjo Afate Gnikou, iskusan izumitelj iz Toga u zapadnoj Africi, prikupio je neželjene delove od slomljenih skenera, štampača i računara i konstruisao radni 3D štampač koji odgovara komercijalnim podsetivši nas na važnost zero waste filozofije.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način