Niš jedan od strateških centara u reciklaži EE otpada za čitavu Srbiju

Državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Stana Božović, izjavila je da je počela isplata reciklažnoj industriji po osnovu nakande za upravljanje opasnim otpadom i da se na toj poziciji Ministarstva trenutno nalazi 300 miliona dinara.

Konkurs je završen 31. januara, zatim je usledila provera onoga što je navedeno u dokumentaciji, potpisani su ugovori i po njima su isplaćene prve naknade, rekla je Božović novinarima posle obilaska našeg reciklažnog pogona u Nišu, zajedno sa tamošnjim gradonačelnikom, Zoranom Perišićem.

Ona je navela da država zaključno sa 2013. godinom reciklažnoj industriji duguje 1,9 milijardi dinara i da su razgovori sa njihovim predstavnicima u toku, kako bi bile definisane međusobne obaveze za nastavak isplata.

Ne smemo dozvoliti da država stane u oblasti upravljanja otpadom„, ukazala je Božović.

Ona je izrazila zadovoljstvo onim što je videla u našem postrojenju za reciklažu, kako u pogledu upravljanja elektronskim otpadom tako i zaštitom radnika i njihovog zdravlja.

Gradonačelnik Perišić je podsetio da se trećina svih zakona koje treba uskladitina na putu ka EU odnosi na zaštitu životne sredine.

Ono što je prerađeno u „Jugo-impeksu“ od elektronskog otpada, za dve godine ravno je zagađenju od 140.000 automobila, a samo jedan tranzistor može da zagadi hektar plodnog zemljišta„, naveo je Perišić ilustrujući značaj rada na upravljanju opasnim otpadom. U Srbiji trenutno rade četiri reciklažna centra za elektronski otpad, a Niš je jedan od strateških centara za čitavu Srbiju.

Generalni direktor naše kompanije, Ninoslav Milenković, istakao je da je tokom prošle godine prerađeno 10.000 tona elektronskog otpada i da je za reciklažnu industriju važna predvidljivost poslovanja.

Jugo-impeks trenutno zapošljava 150 radnika, a indirektno je angažovano oko 3.000 ljudi, dok su procene da u reciklažnoj industriji Srbije može da se zaposli između 40.000 i 60.000 ljudi„, kazao je Milenković i napomenuo da bi indirektno, u reciklažnoj industriji Srbije moglo biti angažovano i do 600.000 ljudi.

Izvor: Tanjug

Besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otpada

Naša kompanija obezbeđuje besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otapda na celoj teriroriji Srbije. Samim tim, umesto da vaš EE otpad bacite i time ugrozite prirodu, pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za besplatan odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način