Neobične stvari koje se mogu reciklirati

Kada pomislimo na recikliranje, najčešće nam na pamet padaju staklo, plastika, papir i e otpad. Medjutim, postoji čitava lista neobičnih predmeta koji Vam sigurno ne padaju na pamet a mogu se reciklirati. Priča o recikliranju neobičnih predmeta otvara brojne bizns mogućnosti i uveliko je aktuelna u nekim zemljama sveta.

Evo kratke liste neobičnih predmeta koji se mogu reciklirati:

Naočare i slušni aparati

Stare naočare za sunce i slušni aparati mogu se poslati na adresu grupe ljudi koja se bave njihovim prikupljanjem, recikliranjem i doniranjem siromašnim ljudima. Recikliranju podležu plastične naočare, naočare za sunčanje u dobrom stanju, metalne naočare u bilo kom stanju, slušna pomagala, čak i parovi sočiva.

Najlon čarape

Da li ste znali da postoje kompanije koje se bave recikliranjem starih najlonskih čarapa. Čarape prolaze kroz proces mlevenja, pomoću materijala koji se koriste za izradu igrališta, parkova i tepiha

CD-ovi

CD je roba sa rokom trajanja. Umesto da dotrajali diskovi završe u smecu, oni odleze u Centar za reciklažu CD-a. Obradiuju se u fini prah koji se kasnije topi. Ovaj materijal se kasnije koristi u automobilskoj I industriji gradjevinskih proizvoda.

Poklon kartice, kreditne kartice i hotelski ključevi

Većina bitne dokumentacije kao što su lične karte, zdravstvene knjižice, kreditne kartice, pa čak i ključevi za hotelske sobe, proizvodi se od PVC-a. Postoje fabrike koje prihvataju ovakvu vrstu sirovina koje zatim seckaju i tope u PVC listove. Krajnji proizvod? Još novih kartica.

Zubne proteze

U Japanu postoji neprofitna asocijacija koja sakuplja proteze kako bi se iz njih, recikliranjem, povratili metali poput zlata i srebra. Prihodi se potom doniraju UNICEF-u. Do danas je na ovaj način sakupljeno više od 250.000 dolara.

Žvakaća guma

Aerodrom u Engleskoj prikuplja iskorišćenu žvakaću gumu koja se zatim upotrebljava u proizvodnji guma, igračaka i drugih proizvoda.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način