Najzeleniji gradovi sveta

Masovna proizvodnja elektronskih i električnih aparata, kao i naša konstantna potreba za novim modelima uređaja, utiču na neprestano uvećavanje količine ee-otpada. Iako je elektronski i električni otpad najbrže rastuća vrsta otpada na svetu, ni ostali tipovi ne zaostaju. Stoga ne treba da čudi da se mnogi gradovi opredeljuju za „zelenu“ filozofiju, koja podrazumeva poštovanje principa održivog razvoja i redovno recikliranje. Kako bismo i Vas inspirisali na odgovorno, eco-friendly delanje, predstavljamo Vam „najzelenije“ gradove na svetu.

1. Kopenhagen, Danska

Postoji mnogo razloga zbog čega se Kopenhagen naziva Zelenom prestonicom Evrope. Najpre, Kopenhagen je jedan od retkih gradova u kome broj bicikli premašuje broj automobila. Biciklizam je toliko zastupljen u Kopenhagenu, i generalno u Danskoj, da je već postao i deo tamošnje kulture. Dalje, od 2010, kopenhaški predstavnici su počeli integraciju zelenih krovova u infrastrukturu, a očekuje se i da će do kraja ove godine svi autobusi gradskog prevoza imati električne motore. Na kraju, treba pomenuti i da se spekuliše da će Kopenhagen postati prvi „neutralan“ grad kada je reč o emisiji ugljen-dioksida, i to do 2025.

2. Amsterdam, Holandija

Slično Kopengagenu, i u Amsterdamu je popularan biciklizam. Zapravo, procenjuje se da, u glavnom gradu Holandije, ima više bicikli od stanovnika. Sa druge strane, za sve one koji ne vole vožnju biciklom, Amsterdam je obezbedio preko 300 mesta za punjenje električnih automobila.

3. Kuritiba, Brazil

Kuritiba je jedan od najvećih gradova-reciklera na svetu i zelena prestonica Brazila. Ovaj grad reciklira 70% od ukupne količine otpada i time obezbeđuje dodatnu energiju i nove proizvode. Kako bi se ova praksa nastavila, ali i poboljšala, grad je osmislio program preko koga građani mogu da razmenjuju reciklabilne proizvode za slatkiše, grickalice i druge sitnice.

4. San Francisko, SAD

Iako nosi titulu najzelenijeg grada u SAD-u, San Francisko ne posustaje – plan ovog grada je da do kraja 2020. godine postane kompletno „waste-free“. Kako bi i ostvario ovu ambiciju, San Francisko je preduzeo niz „radikalnih“ mera. Jedna od njih je bila zabrana plastičnih boca.

5. Portland, SAD

Portland još od 1991. godine sprovodi program kako bi dostigao ideal održivosti. Od tada, Portland je smanjio značajno emisiju gasova staklene bašte, ali i napredovao u oblasti reciklaže. Naime, građani Portlanda recikliraju 63% od ukupne količine otpada, a ovaj procenat pokazuje samo tendenciju rasta.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način