Najmanje 10.000 ljudi može naći posao u reciklažnoj industriji

U prva tri meseca ove godine biće osnovan budžetski fond za zaštitu životne sredine u kojem će biti najmanje 2,5 milijardi dinara. Taj fond će biti mesto gde će se slivati sav novac od ekoloških taksi i omogućiti finansiranje ekoloških projekata, objasnika je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović.

Za početak ovaj fond će, kako je istakla, biti finansiran od dugovanja javnih preduzeća za ekološke takse.

Ministarstvo će definansirati sektore koji će biti prioriteti u odnosu na to praviće se javni konkursti i dodeljivati sredstava, da se ne bi desilo ono što smo imali sa ugašenim fondom za zaštitu životne sredine, gde se finansiralo svašta, ali suštiski se nije finansirala zaštita životne sredine„, rekla je Ministarka.

Prema njenim rečima odmah po formiranju budžetskog fonda biće objavljen poziv za projekte, a prioriteti će biti reciklažna industrija i upravljanje otpadom, jer oni mogu da doprinesu zapošljavanju. Procenjuje se da bi u malim i srednjim preduzećima iz oblasti reciklaže moglo da se zaposli najmanje 10.000 ljudi.

Ispostavilo se da od 100 reciklera, samo 15 zadovoljava zakonom propisane uslove, a cilj Ministarstva je da se osnuje što više malih porodičnih firmi koje će se baviti reciklažom kroz takozvana reciklažna dvorišta„, rekla je Zorana Mihajlović.

Besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otpada

Naša kompanija obezbeđuje besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otapda na celoj teriroriji Srbije. Samim tim, umesto da vaš EE otpad bacite i time ugrozite svoje bližnje, pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za besplatan odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način