Mali uredjaji – veliki problem

Kada pomislimo na EE otpad, najčešće nam na pamet padaju računari, veš mašine, klima uredjaji, šporeti, frižideri…male kućne aparate često izostavljamo sa ovog spiska. Bez obzira na njihovu veličinu, mali kućni aparati su najčešće upotrebljavani u domaćinstvu, toliko često da ne možemo zamisliti dan bez njih.

Zbog česte upotrebe, ponekad čak i više puta u toku dana, pegle, fenovi, mikseri, blenderi, usisivači i dugi uredjaji, podložni su kvarovima. Nakon učestalih popravki, više im nema spasa. Ukoliko majstor primeti da je kvar neotklonjiv, najbolje rešenje je recikliranje.

Zašto reciklirati male kućne uredjaje?

Nemarom ljudi mali kućni aparati najčešće završavaju na deponijama dok se samo mali procenat reciklira. Jedna studija UN-a pokazuje da je 2014. godine odbačeno 41.8 miliona tona e otpada širom sveta, dok je od te količine samo 10% otpada tretirano na odgovarajući način. Na ovaj način, ljudskim nemarom se zagadjuje životna sredina jer se u e uredjajima nalazi i do 500 toksičnih komponenti kao što su: olovo, barilijum, selen, kadmijum i dr.

Sa druge strane, mali kućni aparati sadrže komponente koje su od izuzetnog značaja čoveku, čijim recikliranjem dolazi do velike uštede. Neke od ovih korisnih komponenti su vredne deficitarne supstance: zlato, srebro i platina.

Svako domaćinstvo može da doprinese minimiziranju količine odbačenih kućnih aparata, kontaktiranjem lokalnog e reciklera. Na ovaj način smanjujemo širenje deponija, čuvamo životnu sredinu biljnih i životinjskih vrsta, poboljšavamo izglede za sopstveno zdravlje i ekonomski prosperitet.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način