Lijam

Većina robota osmišljenih da olakšavaju posao u industrijama, bave se sklapanjem. Upoznate Lijama, robota koji se bavi rasklapanjem. Lijam ima 29 ruku koje su posebno fokusirane na jednu stvar: iPhone. Lijam rastavlja iPhone brzinom od 11 sekundi. Priznaćete, više vam je vremena potrebno da pronadjete svoj telefon u torbi. Ovaj robot demontirane komponente iPhone-a priprema za recikliranje.

Na svetu postoji samo jedan Lijam i u mogućnosti je da reciklira samo iPhone 6S. Radeći po stopi od jednog iPhone-a na svakih 11 sekundi Lijam može da reciklira više od nekoliko miliona telefona godišnje, medjutim stopa proizvodnje mobilnih telefona je u porastu te napori ove mašine i dalje nisu dovoljni.

Trenutno se na svetu koristi više od milijardu uredjaja kompanije Apple. iPhone, MacBook, iPod, iPads, iMac i Apple TV te je u planu da se napravi po jedan Lijam za svaki od ovih uredjaja. Još efikasnije rešenje bilo bi napraviti jednu mašinu koja može da prepozna koji je uredjaj u pitanju a zatim ga i efikasno rastavi.

Apple pokušava da reši problem elektronskog otpada i na taj način pomogne reciklerima jer količina e otpada raste iz dana u dan.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način