Kratka istorija freona

Da li ste već čuli da nesavesno odlaganje rashladnih uredjaja može biti pogubno za životnu okolinu? Da li znate zbog čega? Frižideri, klime, zamrzivači i ostali rashladni uredjaji sadrže freon, gas koji ima štetni uticaj na ozonski omotač. Zbog čega su onda rashladni uredjaji konstruisani tako da se njihov rad bazira na kretanju freona?

Štetna priroda freona nije odmah uočena. Davne 1920. godine, inženjerska i naučna javnost je predstavila freon kao prihvatljivo rešenje. Budući da se pokazao kao efikasan pri izgradnji sistema rashladjivanja, freon je označen kao idealna supstitucija za ostala sredstva za hladjenje poput sulfur dioksida. Ipak, pokazaće se da freon, pored ovih pogodnih karakteristika, krije hazardni karakter.

Zbog čega je, onda, freon tako opasna supstanca? Freon je, prema hemijskoj strukturi, jedinjenje komponenti koje su poznate pod nazivom hlorofluorougljenici. Iako nemaju neposredno štetan uticaj, ispostavilo se da hlorofluorougljenici mogu biti ekstremno opasni kada se upotrebljavaju u kontinuitetu na duže staze.

Rupa u ozonskom omotaču otkrivena je 1970. godine. Budući da ozonski omotač štiti zemlju od nepovoljnih uticaja UV zrakova, medju naučnicima se javio strah od mogućeg širenja postojeće rupe, ali i javljanja dodatnih oštećenja. Kada su se posvetili istraživanju rupe u ozonskom omotaču, naučnici su otkrili da je jedan od prikrivenih, ali ključnih uzroka upravo vrsta jedinjenja u koju spada i freon.

Nakon ovog otkrića, usledile su i akcije medjunarodnih faktora. Već 1987. godine, potpisan je Montrealski sporazum koji je obavezao zemlje potpisnice na smanjenje proizvodnje i upotrebe hemikalija koje mogu oštetiti i ugroziti ozonski omotač. Budući da se do sada preko 200 zemalja saglasilo i pridružilo Montrealskoj družini, zajednička akcija je urodila plodom. Danas, naučnici primećuju da se ozonski omotač polako obnavlja.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način