Koji materijali iz električnih uredjaja se mogu ponovo upotrebiti

Reciklaža elektronskog otpada podrazumeva ponovnu upotrebu i preradu elektronskog i električnog otpada koji je neispravan ili zastareo. U elektronski otpada spadaju kućni uredjaji kao što su televizori, klima uredjaji, DVD uredjaji, radio, mikrotalasne pećnice, kompjuteri itd. Recikliranje elektronskog otpada je sve rasprostranjenije, pre svega zato što štiti zdravlje ljudi i i životnu sredinu.

Brojni materijali i elementi se mogu izdvojiti iz elektronskog otpada i ponovo upotrebiti u proizvodnji novih uredjaja. Neki od njih su:

Plastika izdvojena iz elektronskog otpada šalje se proizvodjačima koji je koriste u proizvodnji novih proizvoda kao što su plastične ograde i poslužavnici. Isto važi i za reciklirani metal, koji otkupljuju kompanije koje ga koriste za izradu novih proizvoda.

Staklo od kojeg su izradjeni ekrani televizora i kompjuterski monitori se takodje reciklira. Izdvajanje stakla iz starih monitora je komplikovan zadatak obzirom da stari monitori sadrže brojne otrovne supstance poput olova, barijuma i fosfora. Iz tog razloga stari monitori ne smeju da završe na deponiji, već ih treba prepustiti reciklerima.

Matične ploče sadrže plemenite materijale kao što su zlato, bakar i srebro i iz njih se mogu izdvojiti brojni dragoceni materijali koji se ponovo koriste u proizvodnji elektronskih i električnih uredjaja.

Iz baterija se mogu izdvojiti i ponovo upotrebiti nikl, kadmijum, čelik i kobalt. Ovi materijali se opet koriste u proizvodnji novih baterija i nerdjajućeg čelika.

Hard diskovi se usitnjavaju i od tih sitnih delova prave se aluminijumske šipke koje se koriste u proizvodnji u automobilskoj industriji.

Iako je vaš stari uredjaj zastareo i neispravan, recikliranjem se mogu iskoristiti materijali od kojih je napravljen. U suprotnom, ukoliko bude odbačen na deponiju otrovne supstance zagadiće zemljište, vodu, biljke a samim tim i ugroziti zdravlje ljudi.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

  • Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
  • Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
  • Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com

 


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način