Klaster reciklaža Jug krenuo sa eksperimentalnim radom postrojenja za preradu otpada

Sa ponovnim odvoženjem smeća na nišku deponiju, kako kaže direktor JKP “Medijana” Bratislav Vučković, krenulo se u subotu kada je sa probnim radom počeo i Reciklažni centar “Jug” koji se nalazi na samoj deponiji.

„Ono što je dobro u ovom trenutku da je upravo klaster reciklaža „Jug“ krenuo sa tim eksperimentalnim radom postrojenja za preradu otpada koje je na samoj deponiji i koji je dosta tog gradskog otpada selektirao“, kaže Bratislav Vučković.

Za otpad koji se ne reciklira ovde u pomoć su kažu na kratko pritekli Aleksinčani, kao i pre sedam godina u istoj situaciji.

Vučković tvrdi da iako je niška deponija krajem decembra zatvorena po nalogu Inspekcije za zaštitu životne sredine, ova zabrana se ne odnosi na celu deponiju već samo na 2, od ukupno 4 polja, na kojima se odlaže smeće.

Na niškoj deponiji od četiri zatvorena su dva polja. Preostala dva su u fazi sanacije, ali po navodima RTS-a postoji prećutna dozvola nadležnog ministarstva da, ako zatreba, ona mogu da se koriste. Sa druge strane grad Niš intenzivno priprema dokumentaciju za otvaranje pete parcele.

Takozvano polje S5 trebalo bi da posluži kao prelazno rešenje do konačne izgradnje regionalnog centra „Keleš“ u kome učestvuje osam opština koje gravitiraju nišu i čija se izgradnja najavljuje za 2015. godinu.

Gradski većnik zadužen za komunalna pitanja Miloš Banđur kaže da će izgradnjom tog centra biti rešen decenijski problem za u buduće, a da trenutna situacija nije alarmantna.

Izvor: Južne vesti, RTS

Besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otpada

Naša kompanija obezbeđuje besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otapda na celoj teriroriji Srbije. Samim tim, umesto da vaš EE otpad bacite i time ugrozite svoje bližnje, pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za besplatan odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način