Kako smanjiti emisiju ugljen-dioksida?

Jedna od glavnih karakteristika perioda posle industrijske revolucije jeste pojačana emisija ugljen-dioksida. Kao posledica sagorevanja fosilnih goriva, povećana je koncentracija ugljen-dioksida u Zemljinoj atmosferi, što je doprinelo fenomenu globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Kako bi se ublažio i, idealno, otklonio negativni uticaj ugljen-dioksida, sve više pojedinaca, organizacija i država se pridružuju akciji smanjenja emisije ovog gasa staklene bašte. Doprinosi su različiti, a mi Vam predstavljamo jedno od najkreativnijih rešenja za ovaj globalni problem.

Grupa naučnika i inženjera, pod potkroviteljstvom montrealske kompanije Cabricate, bavi se osmišljavanjem svojevrsne „reciklaže“ ugljen-dioksida, čiji cilj nije samo da smanji štetnu količinu gasa iz atmosfere, nego i da ga iskoristi u procesu proizvodnje. Ova reciklaža pronalazi svoju primenu u proizvodnji betona bez cementa.

Zbog čega ovo rešenje zaslužuje predznak kreativnosti? Sa jedne strane, ideja betona bez cementa već doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida, budući da je upravo cement odgovoran za ispuštanje ovog gasa za vreme produkcije betona. Sa druge strane, proces proizvodnje betona, koji je osmislio Cabricate, se zasniva na koršćenju nus-proizvoda obrade čelika (umesto cementa) i na karbonizaciji. Budući da se više ugljen-dioksida „konzumira“ nego što se emituje, kao finalni proizvod se dobija CO2 negativni beton.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način