Kako reciklažna industrija otvara nova radna mesta

Poznata je činjenica da redukcijom i reciklažom otpada štitimo zdravlje Plave planete. Ipak, manje je poznato da, osim što ima ekološke prednosti, reciklaža takodje donosi ekonomski prosperitet. Naime, reciklažna industrija je jedna od najbrže rastućih industrija u svetu. Stoga, ne treba da čudi saznanje da se ulaganjem u ovaj sektor, zapravo, ulaže u ekonomski razvoj države. Otvaranje reciklažnih pogona donosi nova radna mesta, ali i dijapazon novih zanimanja i pozicija. Samo par činjenica govore mnogo o ekonomskom benefitu razvoja reciklažne industrije:

1. Ukoliko se praksa reciklaže pojača na taj način da počnemo da recikliramo 75% otpada, predvidja se da će se do 2030. samo u reciklažnoj industriji otvoriti 1.1 milion radnih mesta.

2. Reciklažna industrija otvara izmedju 9 i 30 puta više radnih mesta od deponija.

3. Prema poslednjim istraživanjima, u američkoj reciklažnoj industriji se prošle godine zaposlilo oko 1.25 miliona ljudi, dok je Američki Zavod za upravljanje otpadom zaposlio oko 0.25 miliona novih radnika.

4. Nova radna mesta se ne otvaraju samo u reciklažnim pogonima, već i u fabrikama koje proizvode opremu za reciklažu.

5. Sve je više proizvodjača na tržištu koji plasiraju proizvode napravljene od recikliranog materijala.

6. U 2015. godini, samo je industrija za reciklažu metalnog otpada direktno generisala 150 000 radnih mesta, a 323 000 indirektnim putem.

7. Jednostavno otklanjanje otpada na 10 000 tona otara 6 novih radnih mesta, dok bi se reciklažom iste količine stvorili uslovi za rad 36 ljudi.

8. Kada je reč o Evropskoj uniji, procenjuje se da će se otvoriti 322 000 novih radnih mesta ukoliko se dostigne cilj da se reciklira 70% otpada. Osim toga, ostvarivanje ovog cilja bi donelo indirektno otvaranje 106 900 radnih mesta i još 80 400 naknadno indukovanih. Kada se svede računica, pokazuje se da razvoj reciklažne industrije, samo u EU, nosi sa sobom potencijal od 563 000 novih radnih mesta.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način