Kako preseći Gordijev čvor dotrajalih kablova?

Veliki deo populacije je već obavešten o neophodnosti e-reciklaže i o tipovima elektronskog i električnog otpada. Kada se u domaćinstvu nepopravljivo pokvari televizor ili kompjuter, prva misao je kako ga otpremiti do reciklažnog postrojenja. Ipak, osim ovih kabastih, lako uočljivih uređaja, u našim domovima se nalazi i gnezdo nevidljivog e-otpada. Reč je o kablovima.

Iako su kablovi neophodni deo svakog uređaja, najlakše na njih zaboravimo. Kada prestanu da budu funkcionalni, jednostavno ih smestimo u garažu ili fioku na dnu komode. Kada ih se konačno setimo, postavlja se pitanje – šta raditi sa neupotrebljivim, pokvarenim kablovima? Kako preseći Gordijev čvor dotrajalih kablova u koji se neprestano uplićemo?

Ukoliko ste spretni i umešni, možete pokušati da popravite kabl ili da od presečenog kabla napravite dva nova. Ako ipak niste vični kućnim majstorijama, rešenje je reciklaža.

Većina kablova je načinjena od bakra ili aluminijuma, a u oba slučaja se radi o materijalu koji je podložan reciklaži. Izolacija je uglavnom napravljena od gume ili plastike, tako nije po pravilu reciklabilna. Stoga, recikleri će, u najvećem broju slučajeva, odvojiti žicu od izolatora i reciklirati je.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način