Kako je nastao frižider – Yakhchal, da li vam zvuči poznato?

Još pre 2500 godina, na teritoriji današnjeg centralnog Irana, naučnici moćnog persijskog carstva došli su do izvanrednog okrića neobičnog imena –Yakhchal. Ova konstrukcija interesantnog izgleda posedovala je ukopane i dobro izolovane unutrašnje komore, zahvaljujući kojima je bilo ne samo moguće stvarati led tokom hladnih zimskih dana, već i taj isti led održavati u toku letnjih meseci. Na ovaj način omogućeno je skladištenje hrane sa smanjenim rizikom od njenog kvarenja.

yakhchal yakhchal
Yakhchal u Yazd Provinciji NimVar Yakhchal

Naredna dva milenijuma ljudi širom sveta pronalazili su različite odgovore na pitanje kako ohladiti namirnice i zaštititi ih od kvarenja. Prvi put, termin“frižider“ upotrebljen je od strane američkog naučnika Tomasa Mura davne 1803. godine. Dve godine kasnije, njegov sunarodnik i „otac hlađenja“ Oliver Evans upotrebio je kompresor za mašinu kod koje se hemikalija pretvarala u paru, a zatim vraćala nazad u tečno stanje. U termodinamičkom ciklusu proces se iznova ponavljao i hladio unutrašnjost. Ovo otkriće je sredinom 18. veka iskoristio Džejkob Perkis, koji patentira svoj izum u Velikoj Britaniji, međutim bez većeg komercijalnog uspeha.

Zbog visoke cene i vrlo komplikovane proizvodnje, u Americi je početkom dvadesetog veka bilo prodato samo dve stotine frižidera. Naravno, prodaja je naglo opala kada se ispostavilo da je tadašnje rashladno sredstvo, sumpor dioksid, otrovan, a korisnici su se vratili „tradicionalnijem“ načinu čuvanja namirnica.

U većim gradovima gradile su se ledare u kojima se proizvodio led na veliko, u kockama od tri do pet kilograma, i razvozio po narudžbini na kućne adrese. Te ledene kocke stavljale su se u posebne rashladne ormare koji su pri dnu imali odvod za vodu, koja bi nastajala otapanjem leda.

Da pogledate galeriju slika kliknite ovde

Sredinom prošlog veka počinje masovna proizvodnja frižidera

Tek sredinom prošlog veka počinje masovna proizvodnja frižidera, jer je uređaj prilagođen za domove i nije bio više toliko bučan. Rešenje dolazi sa Freonom 12, hlorfluorougljenično jedinjenju koje su kao rashladni gas uveli Tomas Midžli i Čarls Ketering 1931. godine. Frižideri su ubrzo zauzeli stalno mesto u domovima, restoranima i prodavnicama prehrambene robe. Tih godina se pojavljuju i različiti proizvođači ovih uređaja.

Od uvođenja frižidera u masovnu upotrebu, rashlađivanje je izmenilo način čuvanja i omogućilo bezbedan transport i skladištenje sveže hrane.

Međutim, sa razvojem tehnologije ova osnovna funkcija frižidera je obagaćena nizom drugih, pa je tako od nekadašnjih bučnih i nepraktičnih uređaja, frižider postao pravi šef kuhinje!

Šta kada frižider postane elektronski otpad

Kada vaš frižider zamenite novim potrebno je reciklirati stari rashladni uređaj. Proces reciklaže frižidera je veoma važno pravilo uraditi, jer sistem hlađenja svakog rashladnog uređaja sadrži materije koje su veoma štetne za prirodnu sredinu. Ovaj proces je od najvećeg značaja za stare frižidere koji su u direktno odgovorni za uništenje ozonskog omotača.

Rashladni uređaji najčešće koriste freon kao rashladni medij, a problem nastaje kada se taj uređaj stavi van funkcije i tada je njegova pravilna reciklažanajvažnija za očuvanje prirodne sredine. Jedan stari frižider sadrži onoliko štetnih gasova koliko auto ispusti za jednu godinu vožnje, što bi u slučaju nepravilne reciklaže završilo u atmosferi.

Više o precesu reciklaže starih frižidera pročitajte ovde

Proces reciklaže frižidera je veoma važno pravilo uraditi, jer sistem hlađenja svakog rashladnog uređaja sadrži materije koje su veoma štetne za prirodnu sredinu. Ovaj proces je od najvećeg značaja za stare frižidere koji su u direktno odgovorni za uništenje ozonskog omotača. – See more at: https://www.ereciklaza.com/vesti/rekuperacija-freona-132/#sthash.Xxp3rKqW.dpuf

Recikliramo stare frižidere

Ukoliko imate stare frižidere ili električne uređaje za reciklažu pozovite nas na 0800085085 ili popunite prijavni formular sa svojim podacima na linku Besplatan odvoz elektronskog otpada i naša služba za sakupljanje će vas kontaktirati.

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način