Kako će se Singapur rešiti e otpada?

Singapur predstavlja finansijski centar Azije i jedan je od najmodernijih, kosmopolitskih, ostrvskih grad-država. Pri samom pomenu Singapura kao glavna asocijacija iskrsavaju oblakoderi i moderna arhitektura. Ovaj grad se može pohvaliti bogatim kulturnim nasledjem, multilingvalnim stanovništvom, odličnom infrastrukturom i prelepom vegetacijom.

Ono što nije u prvom planu a vredno je pomena, kada je Singapur u pitanju, je način na koji se ovaj grad bori sa problemom elektronskog otpada. Naime, Singapur godišnje proizvede oko 60.000 tona e-otpada. To je jednako odbacivanju oko 73 mobilna telefona po stanovniku ovog Grada. Predvidjanja ukazuju na to da će se taj broj povećati sa porastom potrošnje i razvojem novih tehnologija.

Vlasti u Singapuru planiraju da uspostave sistem upravljanja e-otpadom do 2021 godine na taj način što će se osloniti na pomoć postojećih dobrovoljnih društava za reciklažu e otpada. Plan je da se sistem uspostavi zahvaljujući okviru proširene odgovornosti proizvodjača. Odgovornosti će biti dodeljene ključnim akterima u lancu upravljanja e otpadom.

Proizvodjači električne i elektronske opreme će morati da preuzmu odgovornost za prikupljanje i pravilnu obradu e-otpada. Ovi proizvođači su kompanije koje proizvode ili uvoze električne i elektronske uređaje za snabdevanje lokalnog tržišta.

Na primer, proizvođači će morati da osiguraju da se njihovi proizvodi pravilno recikliraju nakon završetka njihovog životnog veka, ispunjavanjem ciljeva prikupljanja e-otpada i usmeravanjem e-otpada lokalnim reciklerima.

S obzirom na to da su maloprodajni lanci dodirne tačke za potrošače, sistem za upravljanje e-otpadom će takođe biti povezan sa maloprodajnim lancima kako bi se potrošačima pružile praktične opcije za prikupljanje dotrajalih aparata.

Na ovaj način, proizvođači će biti odgovorni za svoje dotrajale proizvode i podstaknuti da dizajniraju proizvode koji se lako recikliraju, ili će ponuditi inovativna rešenja koja će doprineti da svaki proizvod završi svoj životni ciklus na recikliranju.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način