Kad reciklaža postane umetnost

Negativne posledice nekontrolisanog gomilanja e-otpada su danas stvar opšteg znanja. Ipak, u svetu se i dalje reciklira samo 15 do 20% od ukupne količine ekeltronskog i električnog otpada. Kako bi podigli svest o neophodnosti reciklaže, grupa umetnika je odlučila da paletu i četkicu zameni otpadnim materijalima, te da upravo u odbačenoj elektronici pronađe inspiraciju za novu formu ekološkog umetničkog delanja.

Bendžamin Vong Vong (Benjamin Von Wong)

U saradnji sa kompanijom Dell, Vong Vong je želeo da umetnošću pokaže kako stari elektronski uređaji, koji su stvar prošlosti, mogu poslužiti kao gradivni materijal za elektroniku budućnosti. Kako bi se ostvarila njegova umetnička vizija, kompanija Dell je Vongu dodelila skoro 2000 kg elektronskog otpada, a da bi se podigla scenografija, bilo je potrebno oko 50 volontera od kojih su mnogi radili i po 12 sati.

Preuzeto sa https://www.vonwong.com/

Gabrijel Dišo (Gabriel Dishaw)

Dišo je vajar, koji se opredelio da svoje skulpture pravi od ostataka elektronskih uređaja. Njegov omiljeni materijal za umetničko stvaranje su kucaće mašine i digitroni, budući da se od istih, repetativnih elemeneta (kao što su dugmići za kucanje) mogu ostvariti simetrični oblici.

Preuzeto sa https://www.gabrieldishaw.com/

Piter Mekfarlen (Peter McFarlane)

Prema Mekfarlenu, otpad je jednostavno nedostatak mašte. Kao materijal za umetničku produkciju, Mekfarlen koristi matične ploče, a budući da je jedan od glavnih motiva ovog stvaraoca da ukaže na opasnost e-otpada, Mekfarlenova umetnička dela često umeju da uznemire publiku, ali gotovo uvek da je razbude.

Preuzeto sa https://petermcfarlane.com/

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način