Jednostavni načini za smanjenje količine plastičnog otpada

Plastika se nalazi u gotovo svemu ovih dana. Hrana i higijenski proizvodi se pakuju u njoj. Vaš auto, telefon i računar se prave od plastike. Jednom rečju – nemoguće je zaobići je.

A koliko plastika zapravo pravi problema? Od 30 miliona tona plastičnog otpada koji je nastao u SAD u 2009. godini, samo 7 odsto je reciklirano. Ovaj plastični otpad završava na deponijama, plažama, rekama i okeanima i doprinosi stvaranju razornih problema po prirodu.

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da drastično smanjite količinu otpada koji svakodnevno pravite.slamcice-e-reciklaza

Recite NE slamčicama

Počnite da odbijate plastične slamčice u kafićima i restoranima: svoje piće možete popiti i bez pogubnih posledica po životnu sredinu.

Za kupovinu koristite papirne kese koje se mogu ponovo iskoristitipapirne-kese-e-reciklaza

Svakog sekunda iskoristi se milion plastičnih kesa koje se kasnije ne recikliraju. Zato je dobar savet da imate papirnu kesu/torbu koju ćete koristiti za kupovinu nairnica, kako ne biste iznova koristili plastične kese koje ćete kasnije baciti.

Izbegavajte žvakaće gume

Ne samo da su jako nezdrave, već se i užasno teško recikliraju. Zato uradite za sebe dobru stvar: izbacite žvake (i njihova plastična pakovanja) u potpunosti iz upotrebe!

Kupujte kutije, ne plastične flaše

Trudite se da sapune kupujete u kartonskim kutijama, a ne plastičnim pakovanjima – karton je mnogo lakše reciklirati nego plastiku.

Ponovo koristite staklene boce

Verovatno često kupujete razne džemove i sosove u staklenim teglama. Zašto biste ih bacali kada već ožete ponovo da ih iskoristite? Stare ambalaže koristite za nove namirnice i tako izbegnite bacanje istih u đubre.

Šibice, a ne upaljačisibice-e-reciklaza

Ako treba da zapalite sveću ili potpalite vatru, koristite šibice, a ne plastične upaljače. Ovi jeftini predmeti koji su bačeni na deponije uzrok su smrti mnogih životinja i treba ih izbegavati.

Koristite platnene pelene

Ne samo što su jako skupe, već su plastične pelene prave „ubice priode“. Počnite da za svoje bebe koristite platnene pelene koje ćete moći da iskoristite više puta: uštedećete novac i sačuvati prirodu jednim udarcem.lunch-box-e-reciklaza

Pakujte ručak na pravilan način

Ukoliko nosite ručak na posao, nemojte ga pakovati u plastične kese koje ćete nakon upotrebe baciti, već kupite kesu ili kutiju gde ćete pakovati hranu, a koju ćete moći da iskoristite više puta.

Izvor: http://www.mnn.com/lifestyle/responsible-living/stories/16-simple-ways-reduce-plastic-waste


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način