Hijerarhija E Recikliranja

Verovatno ste čitajući o recikliranju naišli na skraćenicu RRR. Skraćenica se čita kao Recovery, Reuse i Recycle, što u prevodu znači Oporaviti/Popraviti, Ponovo upotrebiti i Reciklirati a odnosi se na tri zlatna pravila recikliranja. Kako bismo iza sebe ostavljali što manje otpada, najbolje je da ih se pridržavamo.

Oporavak/Popravka
Ponekad su vaši stari aparati samo naizgled neupotrebljivi. Ako vam se čini da je neki uređaj dotrajao, najbolje je da ga detaljno pregledate kako biste odredili njegov dalji put. Često se dešava da je uređaj prljav i da ga samo treba demontirati i očistiti. Ukoliko je, ipak, u pitanju kvar, testirajte ga i procenite da li je vredan oporavka. Nekad je potrebna samo popravka da ih vrati u život. Ukoliko niste stručnjak za elektriku, najbolje je da pozovete kvalifikovano lice.

Ponovna upotreba
Ukoliko nakon testiranja stručnjak utvrdi da vašem uređaju nema spasa, šta je dalje potrebno uraditi? Pregledajte uređaj i utvrdite da li postoje delovi koji su vredni spasavanja a koje možete upotrebiti u neke druge svrhe.

Recikliranje
Za kraj ostavite recikliranje. Ukoliko utvrdite da aparat nije pogodan za bilo koju vrstu ponovne upotrebe  ili popravke to je znak da bi trebalo da ga šaljete na recikliranje. Tokom ovog procesa, uređaji se u  potpunosti demontiraju a materijali od koji su sačinjeni se sortiraju na metal, plastiku, staklo… Ništa se  ne baca, već se koristi za izradu novih proizvoda. Proces recikliranja osmišljen je na taj način da ne samo da štedi resurse već i eliminiše potencijalne rizike po zdravlje i okolinu.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način