Globalno zagrevanje i e-otpad

Masovna proizvodnja elektronskih i električnih uredjaja, zajedno sa masovnom potrošnjom, uzrokuju neprestano uvećavanje količine e-otpada. Posledice gomilanja dotrajalih uredjaja su mnogostruke; nesavesno odlaganje e-otpada dovodi do zagadjenja zemljista i vode, dok opasne materije, sadržane u e-otpadu, neizbežno narušavaju zdravlje ljudi i životinja. Jedna od fatalnih posledica neprimerenog upravljanja e-otpadom, o kojoj se malo zna, jeste i doprinos fenomenu globalnog zagrevanja.

Globalno zagrevanje se, najpre, odnosi na fenomen povećanja temperature zemljine atmosfere i okeana, a potom i na ostale srodne klimatske promene. Ključni uzrok globalnog zagrevanja jeste pojačana emisija gasova staklene bašte (GHG), kao što su ugljen-dioksid, metan, hlorofluorougljenici, azot-suboksid i dr. Posledice ovog fenomena jesu rast nivoa mora i okeana, širenje pustinja, povećanje kiselosti okeana, topljenje lednika, ali i nepovoljni uticaj na ekosisteme koji može dovesti do izumiranja nekih životinjskih vrsta. No, na koji način nepropisno odlaganje e-otpada može doprineti procesu globalnog zagrevanja?

Ukoliko se ne ispoštuje princip e-reciklaže, dotrajali i pokvareni uredjaji će nesumnjivo završiti na različitim deponijama, gde se najčešće primenjuje praksa spaljivanja otpada. Na taj način, u atmosferu dospeva ugljendioksid, ali i azot-suboksid, koji je oko 300 puta šteniji od ugljen-dioksida. Osim toga, treba imati u vidu da pepeo, koji ostaje nakon spaljivanja, lako može dospeti u zemljište i vodu, te kontaminirati prirodne resurse.

Na kraju, potrebno je uočiti da i samo gomilanje e-otpada po deponijama jeste značajni faktor globlanog zagrevanja. Električni uredjaji, poput frižidera ili klima uredjaja, sadrže u sebi freon, gas, koji je poznat po svom uticaju na efekat staklene bašte. Stoga, treba imati na umu da je za neupotrebljive i pokvarene elektronske i električne uredjaje jedino rešenje e-reciklaža.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način