Giju: svetska prestonica e-otpada

Svetska prestonica e-otpada je samo jedan od nadimaka ozloglašenog grada Giju. Ovo selo je naširoko poznato i kao elektronsko groblje sveta, ekološka noćna mora ili, naprosto, svetska deponija elektronike. No, kako je Giju zavredio ime deponije sveta? Kako je zaslužio sve ovakve nadimke i da li ih još uvek opravdava?

Giju je gradić smešten na obali Južnog Kineskog mora, u pokrajni Guangdung. Ovaj grad je nastao udruživanjem nekoliko sela, čiji su se stanovnici ranije pretežno bavili proizvodnjom pirinča. Ipak, od početka 21. veka, od 150000 stanovnika, koliko Giju broji, 6000 porodica je otpočela da se bavi poslom e-otpada. Ubrzo je svako domaćinstvo imalo svoju radionicu za upravljanje e-otpadom, te savladalo tehniku rastavljanja elektronike i ekstrapolacije vrednog materijala. Dvehiljadite godine su nesumnjivo donele Gijuu ekonomski napredak, ali po cenu ekološke katastrofe.

Podaci iz 2005. godine svedoče o sumornoj sudbini grada Giju. Neobučeni radnici su golim rukama rastavljali električne aparate kako bi spasili materijale podobne za reupotrebu ili pronašli plemenite metale. Kako bi uspeli da obave ekstrakciju bakra, mnogi su pribegavali spaljivanju žica, a zarad ekstrakcije zlata, većina je upotrebljavala visoko toksične kiseline. Zbog ovih i sličnih praksi, velika količina toksičnih materija je dospela u zemljište i vodu. Zemlja, koja je nekada bila pogodna za uzgajanje pirinča, postala je puna olova, hroma i teških metala. Reka, koja je nekada napajala useve, sada sadrži tri puta više teških metala od dozvoljenog nivoa.

Nesavesno i neprofesionalno upravljanje e-otpadom, zajedno sa praksom spaljivanja, uticali su i na opšte zdravlje stanovnika. Prema studijama koje su vršene sredinom dvehiljaditih godina, oko 80% dece boluje od trovanja olovom, dok je procenat pobačaja viši od nacionalnog proseka. Budući da visoka koncentracija olova nepovoljno utiče na centralni nervni sistem, ona može prouzrokovati kod dece zastoj u mentalnom razvoju i nizak IQ. Najviša koncentracija olova je pronadjenja kod dece čiji su se roditelji pretežno bavili demontiranjem štampanih ploča. Jedna studija, koja je sprovedena 2003. godine, pokazuje da je kod migranata, koji su došli u Giju isključivo da bi se priključili poslu sa e-otpadom, primećeno povećano javljanje iritacije kože, glavobolje, mučnine, hroničnog gastritisa i čireva.

Ipak, od 2013. godine, situacija se u ovom ozloglašenom gradu polako popravlja. Male radionice za reciklažu e-otpada zamenio je veliki industrijski park. Budući da je e-otpad konačno izmešten sa ulica grada, a kako je i poveren profesionalnom menadžmentu, okolina je postala ekološki stabilnija. Ovaj potez je pokazao svetu da se Kina konačno probudila, te da je spremna da se uhvati u koštac sa svim ekološkim problemima koje donose deponije slične Gijuu.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način