Fabrika za reciklažu električnog otpada

U Nišu će u subotu biti otvorena fabrika za reciklažu električnog i elektronskog otpada u kojoj će se na godišnjem nivou preraditi 5.000 tona ovog opasnog otpada. Fabrika je izgrađena po najsavremenijim ekološkim standardima EU, što je do sada, najveća grinfild investicija u ovoj oblasti u Srbiji – izjavio je u utorak „Novostima“ Bojan Đurić, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.


U fabrici će posao dobiti 40 radnika – i to onih koji su najugroženiji – kvalifikovani i niskokvalifikovani radnici, ali i jedan broj inžinjera. A u pogonu će se ručno, ali i u najsavremnijim mlinovima, rasklapati, a zatim drobilicama i drugim mašinama, prerađivati sve što radi na struju – bela tehnika, tehnički uređaji i oprema koji će kao nove sirovine prodavati na tržištu – objašnjava Đurić. – Kako je reč o fizičkom, a ne hemijskom tretmanu otpada, životna sredina je potpuno bezbedna jer nema spaljivanja, izduvnih gasova, niti otpadnih voda.

U ovoj fabrici će se prerađivati petina od ukupne količine otpada koji se sakupi.

Sve što se preradi biće ponovo iskorišćeno – od metalnih delova, bakarnih kablova, plastike od koje će se praviti novi branici za automobile pa do komponenti od zlata – kaže naš sagovornik.

Izgradnju fabrike finansiralo je nekoliko domaćih kompanija.

Imate elektronski otpad?
Pozovite nas na 0800-085-085 ili nam pošaljite mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način