Fabrika reciklaže

Otvorena fabrika za reciklažu elektronskog otpada u Nišu, u kojoj će se godišnje prerađivati 5.000 tona otpada. Zelena ekonomija jedina otvara nova radna mesta, a naš cilj je da do sredine 2012. u reciklažnoj industriji bude otvoreno 10.000 novih radnih mesta, istakao ministar Oliver Dulić.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić otvorio je fabriku za reciklažu električnog i elektronskog otpada u Nišu, u kojoj će se godišnje prerađivati 5.000 tona tog otpada.

Otvaranje fabrike u Nišu

U fabrici će raditi 40 radnika, a sve što bude prerađivano moći će ponovo da se koristi – metalni delovi, bakarni kablovi i plastika.

Ovaj region je dobio danas centar gde će završiti sav elektronski i električni otpad. Ministarstvo je stvorilo ekonomski osnov da se reciklaža isplati, a Srbija će vrlo brzo sav otpad pretvoriti u novac„, istakao je Dulić.

Slike sa otvaranja fabrike pogledajte ovde
Zelena ekonomija jedina danas otvara nova radna mesta, a naš cilj je da do sredine 2012. u reciklažnoj industriji bude otvoreno 10.000 novih radnih mesta, dodao je Dulić.

Prema njegovim rečima, od taksi se godišnje prikupi 16 miliona dinara, a ta sredstva će biti vraćena u reciklažnu industriju.

Dulić je rekao da se u Evropi preradi četiri kilograma otpada po glavi stanovnika, dok se u Srbiji preradi svega 0,4 kilograma otpada, navodi se u saopštenju Ministarstva životne sredine.

Sa ovom fabrikom i još tri koje su izgrađene, ali i onom koja će biti otvorena u Valjevu, cela teritorija Srbije će biti pokrivena reciklažom elektronskog i električnog otpada„, istakao je Dulić.

Prema njegovim rečima, sve hemikalije iz elektronskog otpada do sada su završavale u vodi i zemljištu, a prenosile su se u ljudski organizam.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način