Evropski naučnici sintetisali obnovljivo gorivo iz sunčeve svetlosti

Evropski naučnici uspeli su da sintetišu prvo svetsko obnovljivo gorivo iz sunčeve svetlosti, vode i ugljen-dioksida. Ukoliko uspeju da sprovedu eksperiment na većem nivou i proizvedu veću količinu goriva to bi moglo da označi početak energetske revolucije.

Ovo veliko dostignuće otkrili su naučnici na projektu „Solar džet“, koji već četiri godine pokušavaju da naprave solarni reaktor koji koristi usmerenu sunčevu svetlost da zagreje okside metala.

solarno-gorivo

Voda i ugljen-dioksid se tada propuštaju kroz reaktor na 700 stepeni Celzijusa, pri čemu se dele i formiraju sintetički gas od hidrogena i ugljen-monoksida.

Osnovna zamisao nam je da proces sagorevanja vratimo unazad“, ističe Patrik Leklerk, vođa projekta u Institutu za tehnologije sagorevanja u Štutgartu.

Uzeli smo ugljen-dioksid i vodenu paru i energiju da bi stvorili gorivo.“ Nakon toga, Fišer-Tropš procesom gas se transformiše u hidrokarbonsko gorivo slično kerozinu.

Projekat je i dalje u eksperimentalnoj fazi

Projekat je i dalje u eksperimentalnoj fazi, a dosad je tek jedna posuda veličine čaše proizvedena u laboratoriji. Ali naučnici smatraju da bi ovaj proces mogao da postane jeftin izvor čistog i obnovljivog goriva.

Više detalja pogledajte na RTS-u.

Besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otpada

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način