Energetski efikasni uredjaji

Prema Zakonu o efikasnom korišćenju energije koji je usvojen 15. marta 2013. godine u Republici Srbiji, proizvodi koji troše električnu energiju moraju da poseduju propisane oznake energetske efikasnosti.  To se pre svega odnosi na kućne uredjaje, kao što su mašine za pranje i sušenje veša, televizori, rashladni uredjaji, uredjaji za klimatizaciju, električne sijalice i svetiljke.

Uredbom o vrstama proizvoda koji utiču na potrošnju energije definisano je sedam osnovnih energetskih klasa. Ovim oznakama je definisano da je uredjaj sa oznakom G najmanje efikasna klasa, dok je uredjaj sa oznakom A najefikasnija klasa. U okviru klase A mogu da postoje još tri dopunske klase koje označavaju veću efikasnost uredjaja a to su: A+, A++ i A+++.

Zašto je važno koristiti energentski efikasne uredjaje?

Kućni uredjaji troše oko 20% od ukupne potrošnje energije u jednom domaćinstvu. S toga bi, prilikom kupovine nekog kućnog aparata, trebalo razmisliti o dve vrste cene. Prva je cena samog uredjaja koju plaćate prilikom kupovine, a druga, mnogo značajnija, je cena rada aparata u njegovom životnom veku. Tu cenu plaćamo svakog meseca, kroz račune za električnu energiju, u periodu životnog veka aparata.

Na primer, jedna mašina za pranje sudova ima životni vek oko 9 godina. Zamislite koliko struje i novca može potrošiti za to vreme ukoliko nije energetski efikasna? Zbog toga bi, prilikom kupovine novog aparata, uvek tebalo imati na umu da li je energetski efikasan. Posle odredjenog vremena uredjaji gube na efikasnosti te je isplativije kupiti nov, uštedeti na računima za električnu energiju i na taj način isplatiti investiciju.

Energetski efikasni uredjaji troše i do 50% manje energije od onih neefikasnih. Imaju duži vek trajanja i u tom smislu su korisni jer se korišćenjem ovakvih uredjaja količina e otpada smanjuje.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način