Elektronski otpad, rizik koga niste svesni

Današnji svet ne možemo ni da zamislimo bez računara. Oni su postali nezamenljivi deo naše svakodnevnice, ali ne uzimamo u obzir činjenicu da upravo oni predstavljaju veliki ekološki problem koji svake godine sve više ugrožava našu okolinu. U današnje vreme vek trajanja računara je umnogome skraćen, dok softverska industrija namerno svojim zahtevima doprinosi tome.

Zbog jeftinih komponenti primorani smo da kupujemo nove računare, jer nam se ne isplati popravljati stare, a upravo ovi faktori dovode dovelikog rasta količine elektronskog otpada

Šta se sve nalazi u kompjuteru?

toksicni-otpadKompjuter predstavlja potencijialno opasnu mešavinu toksičnih materija (isto važi i za mobilne telefone, monitore …) kao sto su: antimon, hrom, srebro, cink, bakar, olovo, živa, kalaj i mnogi drugi.

Olovo stvara oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema, probleme sa krvotokom i bubrezima, ima značajne efekte na žlezde sa unutrašnjim lučenjem i izaziva ozbiljna oštećenja mozga kod dece u razvoju.

Za razliku od metala kao što su cink, bakar ili gvožđe, olovo nema prirodnu funkciju u telu, a u organizam dospeva preko disajnih, odnosno organa za varenje (ako se popije ili pojede kontaminirana voda ili hrana).

Iako je olovo opasnost za celokupnu populaciju, naročito su ugrožena deca do šeste godine, jer im se mozak i nervni sistem razvijaju. Raste i razvija se i njihov skelet, pa mnogi naučnici smatraju da višak olova koji je dospeo u organizam u detinjstvu ostaje deponovan u kostima tokom celog života.

Kako se rešiti starih računara

Uvek je prvi izbor prodaja. Ali, u današnje vreme stari računari nemaju vrednost i samim tim najčešće završavaju pored kontejnera, na nekom uglu ili divljoj deponiji. Zato, nemojte poći tim putem i ugroziti sebe i sve oko sebe. Uvek imajte na umu činjenicu da naizgled bezopasan računar predstavlja potencijalno vrlo opasnu mešavinu toksičnih materija, a isto važi i za mobilne telefone, televizore, monitore…

Besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otpada

Naša kompanija obezbeđuje besplatno sakupljanje elektronskog i električnog otapda na celoj teriroriji Srbije. Samim tim, umesto da vaš EE otpadbacite i time ugrozite svoje bližnje, pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za besplatan odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način.


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način