Efekti e-otpada

Da li ste se ikada zapitali na koji način ogromna količina električnog i elektronskog otpada utiče na životnu sredinu i našu planetu?

Uporedo sa razvojem elektronske industrije, količina e-otpada svakodnevno raste. E-otpad predstavlja jedan od tokova čvrstog otpada koji raste najbrže u celom svetu! Kako se i razvijaju informacione tehnologije, a na tržište pristižu novi modeli, potreba za kupovinom novih računara, telefona, televizora i ostalih aparata, znatno se povećava, što i utiče na stvaranje povećanog otpada zastarele električne i elektronske opreme.

Zbog toga i ne čudi činjenica da je danas više e-otpada nego ikada ranije. Mnogi gradovi i države širom sveta primorani su da primenjuju nova pravila, zakone i propise kako bi pokušali da smanje količinu pomenutog otpada.
Procenjuje se da se oko 40 miliona tona e-otpada proizvede globalno svake godine, a oko 13 procenata te težine se reciklira, uglavnom, u zemljama u razvoju. Prema proceni Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), Evropska unija proizvodi oko 9 miliona tona televizora, računara, mobilnih telefona i drugih elektronskih uredjaja koji se odbacuju otpadom.

Takodje, 50 do 80% svetskog e-otpada obradjuju neformalna tržišta reciklaže koja se nalaze u Kini, Vijetnamu, Indiji, Filipinima i Pakistanu. Oni često pale, razmenjuju i rastavljaju proizvode e-otpada i time stvaraju emisije, štetne za zdravlje ljudi, kao i za životnu sredinu.

U skladu sa sadašnjim stanjem, zaključuje se da će do 2020. godine e-otpad od starih televizora biti udvostručen, e-otpad od računara će se povećati 5 puta, dok će se e-otpad mobilnih telefona povećati i do 18 puta!

Dakle, opasnost od e-otpada, poprilično, vreba sa svih strana. Mnogobrojna sagoveravanja od zapaljenog e-otpada stvaraju toksične čestice koje utiču na pojavu plućnih i kardiovaskularnih oboljenja. Tako, na primer, u jednom gradu u Kini, stanovnici imaju znatne probleme sa digestivnim, neurološkim, respiratornim i koštanim oboljenjima, dok su, u većoj meri, izloženi i riziku od trovanja olovom.

Nesumnjivo je da efekat e-otpada rezultira veliku štetu našoj sredini i našem zdravlju. Najbolji način da se to minimizira jeste da se proizvodi manje. Ali, da li je to moguće i koje je nabolje rešenje, ostaje da se vidi i analizira u predstojećem periodu. Do tada, bilo bi poželjno da se odlučimo za programe koji neki od proizvodjača nude u vidu povratka uredjaja svojim kupcima, kao i za njihove korisne savete i informacije o tome kako da se reciklira iskorišćena oprema i elektronika.

Ukoliko vas muči neodomica šta biste sa Vašim e-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

  • Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
  • Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
  • Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način