Deset saveta koji mogu da pomognu u smanjivanju količine e otpada

Neverovatno je kako tehnologija može da olakša život ljudima u 21. veku a kako je lako odbacujemo pri pokazivanju i najmanje malfunkcije. Bez promišljanja stari mobilni telefon menjamo novim, čineći na taj način svetsku e deponiju sve većom.

Od ukupnog svetskog otpada koji na godišnjem nivou iznosi i do 50 metričkih tona samo 12.5 % bude reciklirano. Kako bismo i sami pomogli u rešavanju problema nagomilavanja elektronskog otpada, potrebno je da se pridržavamo sledećih saveta.

1. Oduprite se konzumerizmu

Pre nego što se povinujete praćenju svetskih trendova iz sveta elektronike, i poželite da kupite najnoviji televizor od 50’’, zapitajte se: „Da li mi je novi TV uredjaj zaista potreban?“. Ako je vaš stari televizor u dobroj kondiciji, zaista nema potrebe da se izlažete troškovima. Ova praksa čuva kućni budžet i smanjuje gomilanje e otpada.

2. Napravite spisak elektronskih uredjaja koje posedujete

Praveći spisak uredjaja koje posedujete, možda ćete naleteti na neki davno zaboravljeni uredjaj koji još uvek može poslužiti svrsi. Takodje ukoliko vam nije potreban, uvek ga možete pokloniti ili donirati.

3. Donirajte

Ukoliko vam je zaista neophodna naprednija tehnologija od one koju već posedujete, razmislite da stariji uredjaj donirate. Doniranje uredjaja bi, na primer, zaista doprinelo boljitku u radu obrazovnih ustanova.

4. Odnesite stare uredjaje u prodavnice tehnike

Raspitajte se koje prodavnice tehnike u vašem kraju prihvataju stare elektronske uredjaje. Umesto što ćete baciti vaš uredjaj, možda vam prodavci u zamenu za njega izadju u susret nekom povoljnošću prilikom kupovine novog.

5. Prodajte

Ako je vaš laptop u dobrom stanju, uvek ga možete prodati. Danas, na svu sreću postoje brojni portali za kupo-prodaju polovnih stvari. Ukoliko razmišljate o prodaji, učinite to što pre, jer tehnika vremenom gubi na vrednosti usled pojavljivanja novih modela na tržištu.

6. Raspitajte se o lokaciji lokalnih reciklera

Ukoliko vas muči problem gde da odložite neupotrebive uredjaje, savet je da se raspitate o lokalnom recikleru. Vaš otpad u rukama reciklera pretvara se u veoma bitan resurs.

7. Preselite se u oblak (cloud)

Nema potrebe da ulažete u čitavu mašineriju za skladištenje podataka koja kao i svi drugi uredjaji ima rok trajanja. Umesto toga, predlažemo da pratite svetske trendove i za skladištenje podataka koristite cloud sisteme. Na ovaj način, štedite prostor i novac i smanjujete produkciju e otpada.

8. Koristite stari mobilni telefon kao GPS uredjaj

Stari mobilni telefon možete uvek držati u vašem atomobilu i koristiti ga za GPS navodjenje ili kao muzički plejer.

9. Kupujte energetski efikasne uredjaje

Energetski efikasni uredjaji su eko-prihvatljivi: troše manje energije, duže traju i pozitivno se odražavaju na račun za struju.

10. Edukujte se

Raspitajte se o uredjajima koje koristite. Od kog su materijala napravljeni? Da li su ti materijali toksični? Koji uredjaji su manje štetni po zdravlje vaše dece? Koji uredjaj ima duži vek trajanja? Koji način je najbolji da se rešite neispravnog uredjaja? Čitav proces edukacije imaće mnogo više smisla ako znanje prenesemo na decu jer na taj način radimo na podizanju ekološke svesti i savesti.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način