Da li recikliranjem štedimo?

Prilikom izrade proizvoda „od nule“, eksploatišemo različite vrste sirovina i trošimo energiju na njihovu obradu. Tokom ovog procesa najčešće dolazi do sagorevanja fosilnih goriva i zagađivanja životne sredine. Međutim, ukoliko se u proizvodnji odlučimo da koristimo materijale za recikliranje, sačuvaćemo prirodne resurse, uštedeti energiju, smanjiti zagađenje i broj deponija.

Pogledajmo par primera:

Recikliranjem jedne aluminijumske limenke, štedimo 95 posto energije potrebne za pravljenje iste količine aluminijuma iz boksita. Samo 1 tona aluminijumskih limenki recikliranjem će doneti uštedu od 1.665 litara benzina.

Jedna od glavnih prednosti recikliranja papira je što dolazi do očuvanja na hiljade stabala i ujedno smanjenja količine ugljen-dioksida u atmosferi. Recikliranjem tone papira čuvamo do 17 stabala.

Recikliranjem tone plastike, uštedećemo 5.700 KW električne energije, 16 barela nafte ili površinu zemlje u iznosu od čak 8 hektara koja bi u suprotnom imala ulogu deponije.

Tona stakla će recikliranjem doneti uštedu od 0.12 barela nafte 42 KW električne energije ili zemljišta površine pola hektara.

Iako količina energije koju uštedimo recikliranjem varira u zavisnosti od vrste materijala, skoro svi procesi recikliranja štede značajne količine energije i prostora. S’toga bi trebalo razmisliti o preuzimanju odgovornosti recikliranjem jer na taj način dajemo svoj doprinos zajednici i očuvanju životne sredine.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način