Da li je pećinski čovek umeo da reciklira?

Mnogi od nas smatraju da je reciklaža izum savremenog čoveka. Ipak, antropolozi i arheolozi svakodnevno prikupljaju dokaze koji potkrepljuju tezu da je praksa reciklaže prisutna u društvu više od milion godina. Na jednoj od skorašnjih konferencija, naučnici su eksplicitno otvorili temu praistorijske reciklaže i predstavili javnosti oruđe koje je paleolitski čovek koristio pri obavaljanju reciklaže, a koje je pronađeno na iskopinama u Španiji, Severnoj Africi, Italiji i Izraelu.

Skoro 50 naučnika iz 10 zemalja imalo je šansu da učestvuje u ovoj interesantnoj debati. Otkriveno je da baš kao što se u modernoj industriji transformiše iskorišćena plastika, aluminijum i staklo da bi se napravio novi proizvod – tako su i naši preci prikupljali polomljeno i odbačeno oruđe i koristili ga za pravljenje novog. Interesantno je da je ovakvo ponašanje praistorijskog čoveka zabeleženo na različitim mestima i da je vođeno raznovrsnim metodama. Štaviše, najnoviji dokazi pokazuju da je reciklaža stara bar 1.3 miliona godina, što znači da su još Neandertalci umeli da recikliraju.

Jedno od ključnih pitanja koje su naučnici postavili bilo je: na koji način ovo otkriće doprinosi našem opštem razumevanju čoveka? Arheolog sa Univerziteta u Tel Avivu, Avi Gofer, je postavio zanimljivu tezu. Naime, prema tumačenju ovog naučnika, postojanje praistorijske reciklaže govori da je ova praksa jedna od čovekovih bazičnih strategija preživljavanja.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način