8 interesantnih činjenica o mobilnim telefonima

Kao efikasno oruđe, uz pomoć koga obavljamo poslovne obaveze, ali i kao najpopularnije sredstvo razonode – mobilni telefon je postao neraskidivi deo naše svakodnevice. Osim toga, mobilni telefon je postao i stvar prestiža i dokaz socijalnog statusa: nov telefon sa najnaprednijim funkcijama ukazuje da njegov vlasnik zazuzima visoko mesto na društvenoj lestvici. Na kraju, postoji još jedna karakteristika mobilnih telefona, koja nije naširoko poznata: mobilni telefoni predstavljaju i vrstu elektronskog otpada koja pokazuje najjači trend rasta u poslednjih nekoliko godina. Šta još ne znamo o mobilnim telefonima?

1. Broj mobilnih telefona neprestano raste i to prema zapanjujućoj dinamici. Već sada, ukupna količina mobilnih telefona raste 5 brže nego ljudska populacija, tako da se očekuje da će vrlo brzo na planeti postojati mnogo više telefona nego ljudskih bića.

2. EPA procenjuje da je u 2010. svakog dana bilo bačeno 350000 mobilnih telefona – a to znači 152 miliona telefona godišnje!

3. Statistička istraživanja pokazuju da prosečni radni vek mobilnog telefona iznosi 18 meseci iako se mnogi telefoni mogu nesmetano koristiti oko 7 godina.

4. Od ukupne količine bačenih telefona, samo se 12.5% reciklira.

5. Odbačene baterije mobilnih telefona značajno doprinose zagađenju voda. Na godišnjem nivou, baterije zagade vodenu površinu koja je ekvilalentna površini od oko 80 milijardi olimpijskih bazena.

6. Svaki telefon sadrži oko 0.2 grama zlata, što znači da se u 50 miliona telefona, koji svake godine završavaju na otpadu, nalazi oko 10 tona ovog plemenitog materijala.

7. Jedna od procena renomiranih naučnika je da oko 40% od ukupne količine toksičnih materija potiče od odbačenih mobilnih telefona.

8. Više od polovine od ukupne količine funkcionalnih mobilnih telefona nalazi se u Aziji. Taj broj se brzo približava cifri od 6 milijardi.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način