5 najčešćih pitanja o e-otpadu

Dotrajala elektronika spada u otpad na koji najčešće ne obraćamo pažnju. Kada se mobilni telefon, kompjuter ili kućni aparat pokvari, uglavnom ga bez promišljanja šaljemo na našu „privatnu“ deponiju, odlažemo u garažu ili pomoćnu prostoriju i zaboravljamo na njega. Ipak, elekronski i električni otpad predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema današnjice. U cilju podizanja svesti o neophodnosti e-reciklaže, odgovaramo na Vaša najčešća pitanja o e-otpadu.

1. Koliko se odbačene elektronike generiše na globalnom nivou?

Prema istraživanjima UN-a, na godišnjem nivou se proizvede oko 50 miliona tona elektronskog i električnog otpada. Težina generisanog e-otpada jednaka je težini svih komercijalnih aviona ikada proizvedenih!

2. Koliko je praksa e-reciklaže zastupljena?

Nažalost, samo 20% od ukupne količine proizvedenog e-otpada se reciklira.
Budući da e-otpad sadrži u sebi brojne toksične materije, koje trajno mogu zagaditi životnu sredinu i ugroziti zdravlje ljudi, ova informacija je više nego zabrinjavajuća.

3. Šta se dešava sa onih 80% od preostalog otpada?

Jedan deo nerecikliranog e-otpada završava na deponijama, što doprinosi ekološkom i zdravstvenom riziku. Određena količina se spaljuje, što doprinosi emisiji štetnih gasova.

4. Koje zemlje su najveći proizvođači e-otpada?

Prema istraživanjima sprovedenim 2016. godine, najviše e-otpada proizvode SAD (7.2 miliona tona) i Kina (6.3 miliona tona). Treći na svetu je Japan sa oko 2 miliona tona e-otpada samo u 2016.

5. Da li je i koliko vredan e-otpad?

E-otpad je ektremno vredan. Stručnjaci procenjuju da jedna tona e-otpada sadrži više zlata nego tona rude. Na godišnjem nivou, zajedno sa dotrajalom elektronikom se „odbaci“ i 62.5 milijardi dolara.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način