3 rešenja za pokvareni usisivač

Usisivač je izmišljen 1901. godine i bio je toliko glomazan i težak da su ga nosili na konjskim kolicima, što je svakako gubilo smisao uređaja za čišćenje. Nakon mnogo godina unapređivanja, danas na tržištu postoje razne vrste usisivača, kao i najnoviji robot-usisivač.

Svi uredjaji imaju odredjeni rok trajanja, pa tako i usisivači. Kada do kvara dodje, pred nama su 3 opcije:

1. Odneti usisivač na deponiju

Ukoliko je usisivač dotrajao, prva ideja koja nam padne na pamet uglavnom jeste bacanja uređaja. Čini nam se da je to najlakše rešenje. Međutim, da li je bezazleno?

Usisivači koji su najčešće u upotrebi sastoje se od 6 osnovnih komponenti, a to su: otvor kroz koji se usisava, ispusni otvor, električni motor, ventilator, porozna kesa i kućište. Usisivači su uglavnom sastavljeni od plastike, sa određenim metalnim delovima. Međutim, plastika dominira u sastavu jednog ovakvog malog kućnog uređaja.

Uzimajući u obzir količinu plastike koja se gomila na deponijama, trebalo bi naglasiti da ljudi godišnje potroše 1,6 miliona buradi ulja samo da bi napravili plastične boce. S druge strane, prirodi je potrebno oko 1000 godina da razgradi jedan plastični predmet. Zato treba ponovo razmisiti da li je dobro baciti dotrajali usisivač na deponiju i koje su posledice toga. Te tako, ipak bi trebalo opredeliti se za neku od sledećih opcija.

2. Popravka

Iako se čini da kupovina novog usisivača neće znatno oštetiti kućni budžet, savetuje se da, ukoliko je moguće, posegnuti za popravkom uređaja koji ne radi, prvenstveno zbog smanjenja gomilanja nerazgradivih materijala u prirodi.

Najčešći kvarovi koji se dešavaju usisivačima su:

  • Kvar motora – bilo da je nastao usled usisavanja vode u motor, nečišćenja filtera ili nepražnjenja kesa, ili je pak uzrok kvar četkica motora, koje se vremenom troše. Treba ispitati ispravnost motora i ukoliko je potrebno, zameniti ga.
  • Neispravan kabl – potrebno je proveriti ispravnosti kabla i ukoliko ima prekida, treba ga zameniti. Međutim, ovaj posao treba ostaviti stručnim licima.
  • Neispravan prekidač za uključivanje usisivača – nakon ispitivanja ispravnosti prekidača, treba ga zameniti.
  • Oštećena komora sa perajima u usisivaču – trebalo bi detaljno ispitati komoru i ukoliko je potrebno zameniti je.

Ukoliko nije jedan od ovih najčešćih kvarova u pitanju, možete odneti usisivač kod majstora koji će se pobrinuti za taj problem.

3. Reciklaža

Ukoliko vaš usisivač ima veće metalne delove, kao što je obično sličaj kod starijih modela, recikliranje neće predstavljati problem. Kabl sadrži bakar, te ima tržišnu vrednost. Međutim, kao što smo već naveli, najveći delovi usisivača su napravljeni od plastike.

Reciklažom otpadne plastike se doprinosi smanjenju potrošnje električne energije, a samim tim i smanjenju emisije štetnih gasova. Poražavajuća činjenica je da se u Srbiji reciklira tek oko 10% plastičnog otpada. Problem otpadne plastike je, takodje, zauzimanje velikog zapreminskog prostora na deponijama.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

  • Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
  • Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
  • Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com

Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način