10 zapanjujućih podataka o e otpadu

Svi smo vrlo dobro upoznati sa opasnostima koje sa sobom nosi e otpad. Ugroženo je naše zdravlje kao i životna sredina. Brojke koje govore o proizvodnji e otpada, svake godine su sve veće. Evo nekih od zapanjujućih činjenica o e otpadu za koje do sada, možda, još niste čuli:

1. Recikliranje matičnih ploča je unosnije od kopanja rude bakra. Jedna tona matičnih ploča sadrži 30 do 40 puta više bakra od jedne tone rude.

2. Prema podacima prikupljenim od strane UN-a, svake godine se na planieti sakupi 20 do 50 miliona tona e otpada.

3. Stari TV uređaji u svojim katodnim cevima sadrže i do 4 kg olova koje je poznati neurotoksin. Kada neodgovorno odbacujemo ove uređaje, zagađujemo zemljište a indirektno i sami sebe.

4. Potrebno je 250 litara fosilnih goriva, 20 litara hemiklalija i jedna tona vode kako bi bio proizveden jedan kompjuterski monitor.

5. Procenjuje se da se samo 29 odsto svetskog e otpada reciklira.

6. Na svetu ima više mobilnih telefona nego ljudi. Procenjuje se da broj mobilnih telefona prevazilazi 7.2 biliona dok je broj ljudi nešto manji od 7.2 biliona.

7. Plastika iz e otpada može se koristiti za izradu baštenskog nameštaja.

8. SAD proizvodi najviše e otpada u odnosu na druge zemlje. Svake godine stanovnici ove zemlje proizvedu 9.5 miliona tona ovog otpada.

9. 350.000 mobilnih telefona biva odbačeno na dnevnom nivou.

10. Recikljiranjem milion laptopova, uštedeli bismo energiju koju na godišnjem nivou potroši 3.560 domaćinstava.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa ee-otpadom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:
Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način