Kako je Japan rešio problem elektronskog otpada?

Napori koje Japan ulaže u reciklažu elektronskog otpada privlače pažnju celog sveta. Poredjenja radi, godišnje Japan reciklira više od 2 miliona tona elektronskog otpada godišnje a Sjedinjenje Američke Države samo 679,000 tona godišnje. Možemo li da učimo iz pozitivnog primera Japana?

Količina elektronskog otpada raste vrtoglavom brzinom. Ne samo da predstavlja pretnju po životnu sredinu, već sadrži i dragocene metale (poput srebra i zlata) koji se mogu izdvojiti i opet koristiti. Amerikanci godišnje bace na deponije telefonske uredjaje koji sadrže srebro i zlato u vrednosti od čak 60 miliona dolara. Istočna Azija je jedan od najvećih potrošača elektronskih uredjaja. Razvojem tehnologije stari uredjaji sve brže padaju u zaborav. Japan je rešio da se pozabavi ovim problemom mnogo ranije nego ostale države.

1990 godine Japan je postao prva država koja je usvojila zakon koji se tiče konkretno elektronskog otpada. Zakon je kreiran tako da pomogne pri kontrolisanju odbacivanja elektronskog otpada, poput televizora, frižidera itd.  Četiri faktora doprinela su usvajanju ovog zakona:

1. Prepoznavanje poteškoća, pri adekvatnom odlaganju elektronskog otpada, koje ne postoje pri recikliranju druge vrste otpada.

2. Nedostatak prostora za deponije, kao i briga o zagadjenju zemljišta, vode i ostalih resursa.

3. Povećanje svesti o benefitima prikupljanja i ponovog korišćenja materijala iz odbačenih uredjaja.

4. Želja da se razviju i podrže kompanije za reciklažu.

Zakon je jasno definisao elektronske proizvode za koje je reciklaža obavezna, poput onih koji sadrže značajne količine materijala koji se mogu reciklirati (poput metala). Potrošačima je omogućeno da se lako otarase svojih starih uredjaja prilikom kupovine novih. Dovoljno je samo da ih donesu u radnju. Zakon se bavi i proizvodima koji bi bili lakši za reciklažu ukoliko bi se dizajn malo promenio.  Zakonom su definisane i obaveze samih korisnika elektronskih uredjaja, pa su za neke od proizvoda u obavezi da ih recikliraju. Kada je reč o nekoj drugoj kategoriji tehničkih uredjaja, to je već stvar dobre volje.

Jasno je da je problem reciklaže elektronskog otpada problem koji će vremenom samo rasti. Uz adekvatnu tehnologiju i zakonske regulative može postati unosan posao, i istovremeno zaštiti životnu sredinu od zagadjenja. Japan svakako predstavlja pozitivan model, iz čijeg se primera može mnogo naučiti.

Ukoliko vas muči nedoumica šta biste sa vašim dotrajalim modelom elektronskog uredjaja, budite slobodni da nas kontaktirate. Naše usluge uključuju:

Besplatan odvoz uredjaja na celom području Republike Srbije
Besplatan poziv broja telefona 0800-085-085 (9h – 20h) za savete u vezi vašeg EE otpada
Ako imate pitanja pošaljite nam mail na office@ereciklaza.com


Za besplatno sakupljanje elektronskog otpada pozovite nas na 0800-085-085 ili popunite formular za odvoz otpada i mi ćemo se pobrinuti da se sav otpad reciklira na bezbedan i ekološki način